Raak
De wereld om ons heen is vol met beelden. Op straat, in de winkel, thuis op de computer, tablet of tv, op je telefoon, overal zie je beelden: foto’s, afbeeldingen, logo’s. Vaak zijn het ook bewegende beelden: films of animaties. Maar wat zorgt er nu voor dat een beeld je echt raakt? Bij welk beeld blijf je even stilstaan om het goed te bekijken? Welk beeld roept herinneringen bij je op of tovert meteen een glimlach op je gezicht? Bij de Beeldkrachtcentrale ga je op zoek naar de kracht van beelden en vooral ook de kracht die jij in je hebt om rake beelden te maken.
Samen
Beelden gebruiken we vaak om iets tegen een ander te zeggen, dus om te communiceren. Je kunt met een beeld (of een serie beelden) een ander ontroeren, een ander deelgenoot maken van je eigen gevoelens, een verhaal vertellen of iets duidelijk maken. We noemen dat beeldtaal. Met beeldtaal ben je altijd op anderen betrokken. Daarom is het ook zo leuk om met een groep aan de slag te gaan met beeld. En dat is precies wat we bij de Beeldkrachtcentrale doen!
Concreet
Ok! Maar nu even concreet: wat ga je doen bij de Beeldkrachtcentrale? De activiteiten kunnen de vorm hebben van een workshop of een serie lessen. We maken veel gebruik van fotografie en film, maar ook andere beeldende technieken kunnen een rol spelen. De activiteiten die in de lessen of workshops worden ondernomen zijn heel divers. Een paar voorbeelden:
Camera obscura – we bouwen een doos om tot camera obscura en ontdekken zo het principe achter de fotografie. Meer foto’s zien? Klik hier.
Pinhole camera – we maken pinhole camera’s van blikken. We maken vervolgens foto’s met de blikken en we ontwikkelen de foto’s zelf in de donkere kamer. Best een primitieve manier van foto’s maken en juist daardoor zijn de resultaten vaak heel verrassend! Meer foto’s vind je op de foto-pagina Pinhole Camera.
KunstFabriek – bij de KunstFabriek gaan we in groepjes een kunstwerk nafotograferen. We kiezen samen een kunstwerk uit, maken een plan en een rolverdeling en verzamelen de spullen die we nodig hebben. Tenslotte maken we samen de foto. Check mijn blogbericht over de KunstFabriek en de foto-pagina.
Foto-battle – in twee groepen maken we afwisselend een foto, waarbij de foto telkens een reactie is op de vorige foto, dus de foto van de andere groep. Dat wordt een interessante fotoserie!
Zelfportret zonder jezelf – je maakt een foto waar je niet zelf op staat, maar die toch zoveel over jou zegt, dat je het een zelfportret kunt noemen.
Zo, nu heb je een indruk van wat we doen. Maar deze lijst is nog veel langer te maken. Misschien heb je zelf wel ideeën voor activiteiten of onderwerpen die we in de lessen een plek kunnen geven. Stuur me dan een berichtje. Klik hier om naar het formulier te gaan.
De persoon achter de Beeldkrachtcentrale
Als je de term Beeldkrachtcentrale hoort denk je misschien aan een groot gebouw waar allemaal mensen bezig zijn met het bedenken van beelden, en allemaal machines om die beelden te maken. Dat zou een mooie foto opleveren! De werkelijkheid is een beetje anders. De Beeldkrachtcentrale is namelijk het idee van een persoon, namelijk Christiaan Bruijn. Ik ben freelance fotograaf en als ik tijd over heb, geef ik graag les over fotografie, over beeldtaal en over allerlei onderwerpen die hiermee te maken hebben. En iedereen die meedoet draagt zijn steentje bij. De Beeldkrachtcentrale is eigenlijk een groep mensen die het leuk vinden om samen met mij hun beeldkracht te ontwikkelen.
Op de pagina Over mij stel ik me graag verder aan je voor.