Christiaan Bruijn

Fotograaf / docent

De Beeldkrachtcentrale is het initiatief van Christiaan Bruijn. Ik ben freelance fotograaf en docent. Op deze pagina vertel ik graag iets meer over mijzelf als persoon, als fotograaf en als docent.

Persoon

Een stuk schrijven over jezelf. Pffff… lastig hoor. Nou, laat ik maar beginnen bij het begin. Ik werd geboren in Alphen aan den Rijn, in 1975. Het grootste deel van mijn jeugd heb ik in Leusden gewoond. Heerlijk buitenspelen kon je daar: door de parkjes zwerven, hutten bouwen op de “eilandjes”, vissen op de buis. En ik hield veel van sporten, onder andere volleybal en windsurfen, en ook van tekenen en muziek maken. Toen ik een jaar of 18 was, leerde ik Paulien kennen, met wie ik nu getrouwd ben. Iets later ging ik bewegingswetenschappen en psychologie studeren in Amsterdam.

Lees verder

Fotograaf

Mijn interesse in fotograferen begon toen ik een jaar of 15 was. Met de camera van m’n vader en een zelf gekocht rolletje ging ik het bos in om foto’s te maken. Zonder precies te weten waarom juist daar en wat ik zocht, ging ik ergens bij een vennetje foto’s maken. Nu gaat het vaak nog steeds zo. Ik fiets ergens langs en denk, hier moet ergens een mooie foto te maken zijn, maar hoe weet ik nog niet. Bijna altijd zijn dat plekken waar je normaal gesproken aan voorbij loopt. Nu zijn het vaak plekken in de stad. Ik loop dan rond op deze plekken, verwonder me. Waarom staat dit gebouw hier? Wie heeft dit plantsoentje bedacht?

Lees verder

Docent

Van mijn tijd aan de fotoacademie heb ik met volle teugen genoten. Misschien ben ik het daarom steeds leuker gaan vinden om zelf fotografielessen te geven. Dat begon op de plusklas aan de Morgenster, waar ik aan de slag ging met dozen die we ombouwden tot camera obscura en bierblikken waar we pinhole camera’s van maakten. Het was de start van een nieuw avontuur. Het is (naast zelf fotograferen) een tweede passie geworden om met een groep kinderen te ervaren wat de kracht van beeld is. Samen ontdekken we hoe leuk het is om je met beelden te uiten en om anderen ermee te raken. En we nemen een kijkje achter de schermen. We ontdekken van alles over hoe een fotocamera werkt en wat er allemaal bij komt kijken om goede foto’s of video’s te maken.

Lees verder