#YoungUrbanProtestants

Vandaag is het eindelijk zover: het magazine YUP is vanochtend uitgereikt aan de Synode van de PKN en daarmee is het embargo op het blad opgeheven. Met veel plezier heb ik aan het blad meegewerkt in de vorm van 9 portretten van stadse twintigers en dertigers die actief lid zijn van een Protestantse Kerk in Rotterdam, Amsterdam of Utrecht. Mooie en bijzondere mensen, waar ik me erg verwant mee voelde. Ik ben een jaar te oud om binnen de doelgroep van het onderzoek te horen, en ik behoor niet tot hetzelfde kerkgenootschap, maar jong en protestants ben ik zeker. Oke, oke, ik woon ook nog eens zo ver aan de rand van de stad, dat ik mezelf bijna niet meer urban kan noemen. En toch voel ik me verwant!

Ik heb me bij het maken van deze serie vaak afgevraagd of je aan deze mensen kunt zien dat er iets bijzonders met hen aan de hand is. Kun je zien dat iemand iets met God en geloven heeft? Welke uiterlijkheden kenmerken een protestant? Hebben ze een andere blik, een andere houding? De vraag stellen is hem bijna beantwoorden. Deze mensen zijn in het tumult van de stad niet te onderscheiden van leeftijdsgenoten die niks met het geloof hebben. Om te ontdekken wat hun drijfveren zijn, moet je toch echt met ze in gesprek gaan. Het is dan ook wel fijn dat naast de foto’s ook interviews staan afgedrukt.

De foto die je hierboven ziet is een portret van Marjon Hakkeling, die bij mij in eerste instantie niet kwam bovendrijven als het beste portret van haar. Uiteindelijk is hij ook niet in het blad terecht gekomen. Toch heb ik wat met die foto gekregen, op de een of andere manier. Vandaar dat hij hier een mooie plek krijgt. Alle andere foto’s heb ik nu op mijn website geplaatst: www.christiaanbruijn.nl/yup. Wil je meer lezen over het magazine, of wil je een exemplaar bestellen, kijk dan hier: www.izb.nl.

2 Comments on “#YoungUrbanProtestants”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *