Ik ben altijd op zoek naar nieuwe manieren om op een laagdrempelige manier met fotografie bezig te zijn. Een fotocamera maken van een bierblik en ermee fotograferen is een geweldig voorbeeld. Om daar een indruk van te krijgen kun je de de fotoserie Pinhole camera bekijken. In het blik gaat een vel fotopapier en nadat de foto genomen is moet je het fotopapier in de donkere camera in 3 baden om de foto te ontwikkelen. Dat is nog best een omslachtig en arbeidsintensief proces. In de zoektocht naar eenvoudiger processen verdiepte ik mij in procedures uit vroeger tijden.
Een van de procedures waar ik mee ben gaan experimenteren is cyanotypie of blauwdruk. Voor een cyanotype afbeelding zijn twee chemicaliën nodig: ammoniumijzercitraat en kaliumhexacyanoferraat. Onder invloed van UV-licht gaan deze stoffen een scheikundige reactie aan. Daarbij ontstaat een nieuwe stof dat Pruisisch blauw of Berlijns blauw genoemd wordt.
Papier dat je met dit mengsel insmeert, kan in zonlicht een afdruk vastleggen van het voorwerp of de voorwerpen die je op het papier legt. Waar het zonlicht vrij kan schijnen (naast het voorwerp) vindt de scheikundige reactie plaats. Deze gedeelten kleuren intens blauw. Daar waar het voorwerp ligt kan het zonlicht niet komen en deze delen vind de reactie niet plaats en blijft de kleuring uit. Het ontwikkelen van het papier na belichting is erg eenvoudig. Je spoelt het papier af met kraanwater waarmee je het overtollige mengsel (dat wat niet heeft gereageerd) uit het papier wegspoelt. Zo ontstaat een negatieve afdruk van het voorwerp. De foto’s hieronder vormen mijn eerste pogingen. Wordt vervolgd!
De eerste afbeelding is gemaakt op lokatie, namelijk in het Diemerbos, zie de foto eronder van de making off. Plantje hoefde niet eens geplukt te worden!